Štedrý deň je pre kresťanov bezprostrednou prípravou na Vianoce

23.12.2009 Celý región

Bratislava 23. decembra (TASR) - Štedrý deň je pre kresťanov, ktorí sa riadia gregoriánskym kalendárom, bezprostredným dňom prípravy na Vianoce.
Večer 24. decembra sa začínajú sláviť sviatky súvisiace s udalosťou narodenia Ježiša Krista.

V tento deň nie sú v katolíckej cirkvi nejaké osobité bohoslužby ani mimoriadne liturgické slávenia. Kňazi, rehoľníčky, rehoľníci a laickí dobrovoľníci navštevujú chorých, väzňov, azylové a charitné domy. V niektorých kostoloch sa koná obrad požehnania betlehemov. Časť veriacich dodržiava tradíciu pôstu najmä tým, že nekonzumujú mäsité jedlá pochádzajúce z teplokrvných zvierat. Oficiálne však nejde o prikázaný pôst.

Po západe slnka začne takmer celý kresťanský svet sláviť sviatok Narodenia Ježiša Krista. Vigíliu, čiže posvätné bdenie, začnú v niektorých rodinách účasťou na bohoslužbe. Evanjelickí veriaci sa podvečer stretávajú na vianočných službách Božích. Do kostolov prichádzajú aj ľudia, ktorí si v iné dni roka do nich cestu nenájdu. Súčasťou štedrej večere je v mnohých domácnostiach modlitba, čítanie biblického príbehu o narodení Božieho Syna, požehnanie jedla, spievanie kolied. Vyvrcholením slávnostného večera je tradičná polnočná omša.
 

Vyberte región